Monthly Archives: juni 2015

De Stad van de Toekomst besturen

Published by:

Het Ministerie van BZK, de initiator van ‘Agenda Stad’ vroeg me de redactie te doen voor het TrendMagazineDe Stad van de Toekomst besturen‘. Doelgroep zijn stadsbestuurders in Nederland. Het is een toegankelijke site geworden, die misschien ook interessant voor actieve stadsbewoners – en bedrijven die een blik willen werpen in hun eigen toekomst.
Een behoorlijke klus maar erg leuk om te doen.

Gemeente en experiment

Published by:

In België, ik schreef het al eerder, worden soms mooie experimenten gedaan. Zoals nu met de Leefstraten, in Gent. Twee maanden lang worden straten autovrij en mogen bewoners zelf bepalen hoe ze de straat inrichten. Zo leert de gemeente wat de behoeften zijn, waar er structureel zaken kunnen veranderen, wat de toekomst nét iets vrolijker kan maken in wijken. Mooie conclusie van het artikel: bij de inrichting van straten komt er meer bewonersoverleg. “Dat is de stad die we willen zijn,” zegt een wethouder. “Het stadsbestuur moet niet alles zelf willen regelen.”
Helemaal van deze tijd, Gent. Dat noemen we geen burgerparticipatie, dat noemen we gewoon een mooie samen-leving. En in Nederland krijgt het reeds navolging. Ik zou zeggen, natuurlijk in Rotterdam – de stad waar veel nieuwe ontwikkelingen tot wasdom komen.

Schermafbeelding 2015-06-17 om 21.31.39 Schermafbeelding 2015-06-17 om 21.30.55

Tekentafelfiasco

Published by:

Gisteren hield ik een lezing over de BetekenisRevolutie. Een van de sheets die ik liet zien was een model van Alex van Emst. Na jaren van nadruk op systemen, overkoepelend beleid en voorwaarden/protocollen, staan de komende jaren in het teken van de professionaliteit en individuele moraliteit. Het kan niet meer anders, systemen lopen vast, net als onderhandelingen over alle voorwaarden die we elkaar opleggen voordat we aan het uitvoeren van werkzaamheden durven beginnen. En dan lees ik dit vanochtend in de krant. Een nationale politie. Opgesloten in beleid dat terugkeek in plaats van vooruit dacht. “Het ging steeds over structuren, over modellen en over schema’s, maar niet over de cultuur. Waar was de visie op de inhoud van het politiewerk?” De tragiek van de voortschrijdende tijdgeest. Bestuurders lopen achter de tijdgeest aan, schermen met cijfers van nog wat langer geleden om daarmee toekomstbeleid vorm te geven. Dat werkt niet meer. We hebben behoefte aan beleid met ruimte voor voortschrijdend inzicht. En met ruimte voor de individuele betekenis die mensen in hun werk leggen. Een structuur is niets zonder praktische, dagelijkse inhoud. En die dagelijkse invulling wordt gegeven door mensen die hun werk doen. Als het voor hen niet werkt, hoe denken we dan ooit resultaat te behalen?
Die BetekenisRevolutie kunnen we beter serieus nemen. Dat scheelt zoveel inspanning, geld, tijd en demotivatie.

Schermafbeelding 2015-06-03 om 13.31.58 Schermafbeelding 2015-06-03 om 13.30.57

BetekenisRevolutie

Published by:

Morgen hou ik een lezing over de BetekenisRevolutie. De voorbeelden stapelen zich op. Niet alleen Jesse Klaver sprak zich erover uit. Dit weekend nam ook Mark Rutte geen blad voor de mond en voegde zich in een rij van politici die het ‘Dikke Ik’ onder vuur nemen. Rutte pleit voor een scherpere oriëntatie op de samenleving. De betekenis van de eigen acties realiseren, en zoeken naar de zin ervan binnen een groter geheel dan louter je eigen kleine wereld. De BetekenisRevolutie is een ontwikkelingsgolf die zich alleen nog maar zal versterken, de komende jaren. Let er eens op, in je eigen omgeving.. Het NRC plaatste er in ieder geval alvast een mooi commentaar bij.

Schermafbeelding 2015-06-01 om 16.04.36

De stoep in ere hersteld?

Published by:

Mooi bericht in de Volkskrant van vandaag. Kleine verbeteringen hebben grote gevolgen. Dat is een uiting van holistisch denken binnen de stedelijke omgeving, je zou het ook rendementsdenken op menselijke schaal kunnen noemen. Gelukkig komen er steeds meer voorbeelden.

Schermafbeelding 2015-06-01 om 12.38.29