Monthly Archives: september 2015

Let’s start a revolution sitting still..!

Published by:

Op 17 september hield ik een praatje op TedX Arnhem, over de BetekenisRevolutie. Geweldig georganiseerd door louter vrijwilligers. Wat een warmte en sfeer creëerden die. Met plezier nam ik daarom alle beperkingen van de Amerikaanse moederorganisatie voor lief: spreken in het Engels en mijn verhaal inperken tot precies 15 minuten.. Dat is best even doorpraten. Mensen die willen zien hoe dat gaat, kunnen nu op Youtube kijken, link hieronder.
In mijn verhaal – het begint wat plompverloren doordat de eerste drie zinnen verloren zijn gegaan – vertel ik hoe we op level 3 zijn aangekomen. We hebben goden en koningen geknecht, autoriteiten bevochten. Gefeliciteerd, we zijn eindelijk het centrum van ons eigen universum. Wat nu? Dat blijkt nog flink moeilijk voor veel mensen. Betekenis is een spier, je moet hem trainen. Hoe? Dat vertel ik in de video. Je mag je misschien een druppel op een gloeiende plaat voelen, wat als jouw druppel precies valt waar die nodig is?
The Revolution of Meaning needs You! Join..!

BetekenisRevolutie

Published by:

Mijn jongste presentatie draait om de BetekenisRevolutie die plaatsvindt in Nederland. In de Volkskrant van vanmorgen kwam ik achter elkaar drie voorbeelden tegen. 1. Het aantal managers daalt. Hoewel sommige deskundigen denken dat dit tijdelijk is, blijkt uit de gegeven voorbeelden dat veel bedrijfseigenaren overtuigd zijn dat ze hun personeel meer zelfsturing moeten bieden. Vanaf de basis moeten mensen betekenis kunnen toevoegen aan hun werk, niet de voorgekookte lijnen van boven volgen als die niet passen.
2. Het CBS heeft dit jaar voor het eerst naast welvaart ook het welzijn van groepen gemeten. Lijkt een kleine stap, maar is in feite een revolutie. Je kunt mensen wel laten stijgen in welvaart, maar wanneer bijvoorbeeld de toegang tot gezondheidszorg sterk wordt belemmerd, wat is dan de betekenis van die welvaart?
3. Kickstarter laat miljoenen liggen, gaat niet de beurs op maar wordt een Public Benefit Company. Hulde. Er is niets tegen winst maken, zeggen de oprichters, maar alleen als we de samenleving beter hebben gemaakt. Kijk, dat is nu pure BetekenisRevolutie!

Schermafbeelding 2015-09-23 om 10.32.36

Schermafbeelding 2015-09-23 om 10.19.57

Schermafbeelding 2015-09-23 om 10.18.17

Tijdgeest en Kunst

Published by:

In mijn boek De Seizoenen van de Tijdgeest leg ik uit dat tijdgeest in golven komt en dat we zo om de vijf à zes jaar een omslag meemaken. Dat illustreer ik altijd graag met voorbeelden uit de populaire cultuur (film, muziek, televisie) omdat die het snelst meebewegen met de tijd. Maar ook aan moderne kunst wijd ik een hoofdstuk. En dus aan het werk van Erwin Olaf, een fotograaf die ik hoog heb zitten. Zijn werk reflecteert de tijdgeest zo mooi en binnen ieder seizoen weet hij krachtige beelden te maken. De laatste (winterse) jaren veel verstild werk vol referenties aan oude schilderkunst, bijvoorbeeld. Zie Grief, hieronder, uit 2007. Maar nu hangen er op de fotobeurs Unseen ineens twee werken van hem die me diep raakten om hun engagement, hun krachtige statement. Anger en Tamed heten ze en zijn een reflectie op de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Olaf in de Volkskrant: “iedereen gaat over tot de orde van de dag en schikt een beetje op. Langzaam maar zeker worden ons de normen van een ander opgedrongen.” Zoals bij zoveel goede kunst zie ik meerdere lagen in de foto’s. Ze raakten me in ieder geval. Steeds vaker zie ik weer engagement in de kunst. Dat past bij de tijdgeest. En Erwin Olaf heeft zijn hele carrière al laten zien dat hij de tijdgeest goed in de vingers heeft.
Schermafbeelding 2015-09-21 om 21.27.38 Erwin Olaf: Grief (2007)

Schermafbeelding 2015-09-19 om 15.15.41 Erwin Olaf: Tamed (2015)

Daan de Kraker

Published by:

Daan Roosegaarde is ondertussen onze nationale troeteldesigner/kunstenaar/entrepreneur. Hij zoekt naar oplossingen die daadwerkelijk betekenis hebben. Ketenkraken, het is het thema van 2015 en zijn nieuwste project is er weer een uitstekend voorbeeld van. Smogvrije ruimtes maken met behulp van een toren die fijnstof en andere viezigheid uit de lucht filtert.
‘Binnen de beauty en de bullshit van het dagelijkse leven moet je jouw ruimte claimen’, is een van zijn uitspraken. Dat doet hij goed, door zelfs van bullshit beauty te maken: uit fijnstof maakt hij ringen en manchetknopen. Je kunt ze kopen door zijn project te crowdfunden. Zoals dat hoort bij een geweldig idee, is het al overtekend. Daan de Kraker maakt zijn toren, hij staat al in Rotterdam, maar een verbeterde versie gaat straks de wereld rond..
NRC wijdt er een artikel aan vandaag.

Positieve golf rondom negatief nieuws

Published by:

Het is mooi om soms een omslag in de tijdgeest mee te maken op iets wat je persoonlijk sterk raakt. Er is al veel gepost over het vluchtelingenprobleem, negatief zowel als positief. Het is een drama, er is zoveel negatiefs te melden. Maar binnen het kader van alle verdriet, de slachtoffers en soms de weerzin tegen alles wat ‘van buiten komt’, lijkt de positieve kant de golf nu mee te krijgen. Alle kranten schrijven nu over de hulp die Duitsers geven aan de toestroom aan vluchtelingen in hun land, over de duidelijke en sturende woorden die Angela Merkel gebruikte. Vrij Nederland schreef een artikel over Bild, de Duitse krant die een onverwachte kanteling maakte. Wat is oorzaak en gevolg in de tijdgeest? De waarheid is natuurlijk dat er golven zijn en dat Bild een meester is in het aanvoelen en uitvergroten van de omslagmomenten.
Mensen ‘besmetten’ elkaar met hun gedachtegoed. En ieder signaal telt daarbij.
De grootste groep mensen kijkt naar hun omgeving om hun mening te bepalen, zonder zich dat altijd bewust te zijn. Ieder psychologisch onderzoek geeft het aan: de grote middengroep heeft meestal geen geprononceerde mening, voegt zich naar wat men denkt wat prevaleert binnen de eigen groep. Des te belangrijker om aandacht te geven aan positieve signalen. Zoals ook de oproep van een grote groep Nederlanders. Bij deze.

voelt u zich geroepen?