TrendRede

Begin 2010 kwam ik op het idee van een jaarlijkse Trendrede. Ik belde wat rond en gelukkig wilden vrijwel alle toekomstdenkers graag meewerken. In september 2010 presenteerden we de eerste, in Utrecht. Het groeide uit tot een fenomeen dat elk jaar een uitverkochte zaal opleverde, veel media-aandacht en vooral veel geïnspireerde lezers. Tot aan 2020 publiceerden we tien vooruitblikken. Je kunt ze onderaan deze pagina lezen of downloaden. De Trendrede. Een onbetwist hoogtepunt in mijn werkzame leven.

 

Tussen al het crisisnieuws wilden we mensen de positieve ontwikkelingslijnen aanbieden. De Trendrede was dan ook altijd positief van karakter. Hoewel de belemmeringen ook aan bod kwamen, beschreven we toch vooral de mogelijke oplossingsrichtingen voor hedendaagse problemen.Elk jaar kwam een aantal toekomstdenkers bijeen om gezamenlijk de grote lijnen van maatschappelijke verandering te schetsen. We schreven over systeempijn, over ‘eigen kracht’, de hernieuwde aandacht voor het coöperatieve denken en de zoektocht naar betekenis, onder andere.

En wat een plezier hadden we, tijdens de voorbereidingen. Is er iets bevredigender dan met vakgenoten te brainstormen, lijnen te vinden, onderwerpen uit te diepen, verder te reiken dan ieder ooit in zijn eentje zou kunnen komen? Ik heb gedurende die tien jaar in ieder geval menig geluksmoment ervaren. Doen wat je goed kunt, mensen daarmee inspireren en aanmoedigen, dat geeft een diep gevoel van tevredenheid, van betekenis.Het is tijd om weer andere dingen te doen. Maar de maatschappij volg ik nog actief, want mensen en verandering, hoe ze ermee omgaan en hoe dat kan verbeteren, dat is echt wel mijn ding. Stil zitten doe ik zeker niet… De toekomst komt in golven, we creëren ze zelf. Lees en raak geïnspireerd.

Geldloos initiatief

“Visie op basis van de grondige analyse van belangrijke trends levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland”, zegt initiatiefnemSchermafbeelding 2015-05-11 om 13.57.00er Tom Kniesmeijer. “Achter de TrendRede schuilen geen politieke dogma’s of commercieel gedreven denkrichtingen. De combinatie van deskundigheden zorgt ervoor dat we grotere stappen zetten dan gevestigde instituten en overheden. Nederland kan die positieve inspiratie momenteel erg goed gebruiken.”

De TrendRede vertelt over de veranderende verhoudingen tussen bedrijven, consumenten, politiek en burgers. Ook worden nieuwe pilaren onder economie en maatschappij beschreven in een visionaire leidraad voor de toekomst. De TrendRede werd de laatste vijf jaar belangeloos samengesteld door deze toekomstdenkers: Christine Boland, Freija van Duijne, Tom Kniesmeijer, Brian Kragtwijk, Hilde Roothart, Farid Tabarki, Caroline van Beekhof, Marc van Roo en Marie-Lou Witmer. Eerder werkten ook Carl Rohde, Tony Bosma en Ronald van den Hoff een aantal jaren mee. Ben je nieuwsgierig naar een bepaalde Trendrede? Hieronder vind je ze alle tien, beginnend bij de laatste, die ik in 2010 als de laatste presenteerde. Je kunt ze online lezen, maar downloaden mag ook.

trendrede-2020

Trendrede-2019

def.-Trendrede-2018-lowres

Trendrede2017

Trendrede2016-NL

def.-opmaak-trendrede2015-felroze.indd-Trendrede-2015

TrendRede-2014

Trendrede2013

TrendRede2012

Trendrede2011

Lees hier mijn blog naar aanleiding van de TrendRede 2015, toegespitst op marketing.

En hier die naar aanleiding van TrendRede 2016.