Author Archives: Tom

What would you stand up for?

Published by:

Het jongste nummer van het Engelse tijdschrift iD heeft als thema ‘ACTIVIST’. Nannet van der Kleijn maakte me erop attent. “What do you stand up for?” vraagt de redactie ook zichzelf af. Een paar dagen geleden postte ik al een bericht over de rebellerende onderstroom in België. Ook in Engeland zijn ze bezig aan lente in de tijdgeest. Misschien wel leuk om jezelf dit af te vragen: “Waar sta ik voor op, deze lente?” Blader eens door wat plaatjes uit de iD. Wie weet inspireert het je om ook weer eens een ideaal bovenaan je agenda te zetten.

2015-05-14 18.43.012015-05-14 18.44.29  2015-05-14 18.46.18 2015-05-14 18.46.072015-05-14 18.48.05  2015-05-14 18.45.13

Lentekind?

Published by:

Groen Links fractieleider Bram van Ojik geeft het stokje door aan Jesse Klaver, 29 jaar jong en daarmee de jongste fractieleider ooit. Van Ojik wil meer tijd besteden aan zijn privéleven. Op zich al een trend. Maar Jesse Klaver laat in zijn acceptatiespeech duidelijk merken dat maatschappelijke bewegingen hem niet vreemd zijn. “Het tij in de samenleving keert,” zegt hij. “Er broeit iets.” Om af te sluiten met: “Steeds meer mensen willen de status-quo doorbreken.” Zou hij de TrendRede hebben gelezen? De Seizoenen van de Tijdgeest volgt hij in ieder geval prima. Het is inderdaad tijd voor nieuwe doorbraken, nieuwe geluiden en nieuwe idealen. “Klaver surft mee op de protestbeweging tegen het rendementsdenken” schrijft de Volkskrant. Wat mij betreft is hij de eerste politicus die in ieder geval direct relateert aan de huidige fundamentele bewegingen in de maatschappij.

Schermafbeelding 2015-05-13 om 09.35.55

Oude lentes

Published by:

Hoe vaak heb ik het ondertussen niet verkondigd, vanaf publicatie van De Seizoenen van de Tijdgeest. Eerst zei ik dat we ergens in 2011 de start van een lentetijdgeest mee zouden maken. Vanaf die tijd geef ik de voorbeelden die een dergelijke lente waarmaken: Occupy, Arabische Lente, studentenopstanden, de start van vele nieuwe coöperaties en burgerinitiatieven, etc, etc. En dan laat ik nog eens wat filmpjes zien die uit voorgaande lentetijdgeesten komen. Dan zie je langzaam de ogen anders gaan staan. Mensen beginnen een bepaalde energie te herkennen. Jij ook? Bekijk anders eens wat lentevoorbeelden..

 

 

De geluksbonus

Published by:

Ik incasseerde mijn geluksbonus.

Ik reed op de snelweg, keek schuin uit het raam en voelde me geweldig. Het was een even plotselinge als onverwachte golf van geluk die door me heen spoelde. Onverwacht, omdat ik op weg was naar de tandarts voor een lange en pijnlijke behandeling. Het was ook niet dat ik overdreven lekker reed of me een held voelde op de snelweg: ik heb mijn BMW al jaren geleden ingeruild voor een Greenwheels en sinds ik mee deed aan de Fashion Challenge kan ik helemaal niet zeggen dat ik me profileer op de status die aan uiterlijkheden wordt toegeschreven.

Het lag ook niet aan het zonnetje, dat over de weilanden streek. Het raakt me wel vaker, hoe mooi Nederland kan zijn. Dit keer speelde er wat anders. Wat ik werkelijk voelde had te maken met verbondenheid en zingeving. Ik realiseerde me dat de golf van geluk een na-ijleffect was van de dag ervoor. Toen presenteerde ik, met tien trendwatchers, de TrendRede. Een gezamenlijk cadeau dat we graag aan Nederland wilden aanbieden, omdat wij denken dat er behoefte is aan inspiratie. Het was een succes. Ten eerste omdat ik geniet van het proces van belangeloos samenwerken. Ten tweede omdat we juist door onze krachten te bundelen mooie, diepe lijnen kunnen schetsen. En ik kan nog steeds verliefd kijken hoe de gratis te downloaden versie zijn weg door de sociale media baant. Blijkbaar voelen veel mensen zich aangesproken. En dat maakt me extra gelukkig.

De geluksbonus. Is dat niet een geweldig nieuw woord bij die extra laag die steeds meer psychologen op de Maslowpiramide willen plaatsen? Hij komt vrij wanneer je het gevoel hebt dat je ergens aan bijdraagt waar iedereen beter van wordt. Geen financiële vergoeding kan er aan tippen. Gisteren incasseerde ik hem, en ik gloei nu nog na.

Richard-en-Tom-Kniesmeijer-198x300

<script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,’script’,’//www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

  ga(‘create’, ‘UA-1191586-4’, ‘auto’);
  ga(‘send’, ‘pageview’);

</script>