Ben ik optimistisch?

Tijdens het KennisFestival in Breda werd ik na mijn lezing gevraagd of ik optimistisch was over de toekomst. Ik stak direct van wal.

Tom Kniesmeijer ton kniesmeyer, tom kniemeijer kniemeyer

De BetekenisRevolutie

RTL interviewde me een tijdje terug voor hun programma ‘De Succesfactor’. Een lang gesprek, over wat succes is – en hoe je het bereikt. Mijn stelling: succes is geen keuze, het is een proces. Dat leg ik uit aan de hand van de drie factoren van zelfdeterminatie: autonomie, competentie en verbinding. En ik vertel nog iets over mijn eigen keuzes. Voor de liefhebber hierbij de gehele 20 minuten.

Het goede van Batman vs Superman..

Batman vs Superman. Het is natuurlijk een verbazingwekkend slechte film. Al terwijl ik in de bioscoop zat vroeg ik mezelf af of er binnen het budget van 250 miljoen dollar geen ruimte was om iemand in te huren die een heldere verhaallijn kon bedenken. Het script rammelt aan alle kanten en sleept zich slaapverwekkend voort, ondanks de bizarre plotwendingen, en baart in opperste wanhoop na bijna drie uur ploeteren een volstrekt willekeurig monster, om nog tot een enigszins stunt-vechtbare finale te komen.

Toch keek ik er met interesse naar. Ergens in de studio moet een – ongetwijfeld onderbetaalde – scriptschrijver hebben gezeten, die hengelde naar de aandacht van de bioscoopbezoeker. Zelfs de slechtste film heeft thema’s waar een toekomstpsycholoog zich in vast kan bijten. Dat wat populair is zegt altijd iets over de tijdgeest, omdat het op een bepaald moment populair is. Vier thema’s uit BvS:

  1. Supermannen hebben ineens een ego, kunnen gechanteerd en tegen elkaar opgehitst worden.
  2. De wereld laat zich niet meer door 1 Superman redden en op iedere twee benodigde supermannen moet er minimaal één supervrouw rondlopen.
  3. Niet landen of bendes, maar megabedrijven zijn de nietsontziende, cynische boosdoeners.

En als uitsmijter:

  1. Ook dat wat we het goede noemen heeft duistere kanten. Er is geen absoluut moreel ijkpunt. Macht corrumpeert. Ieder moet zijn eigen grens bepalen.

Het is om de grotere maatschappelijke thema’s te illustreren dat ik graag stukjes uit film of muziek laat zien tijdens lezingen. Zet een film van 10 jaar geleden naast die van vandaag en ineens zie je hoe anders we denken over de wereld en onszelf. Meer weten? Laat het me weten..

Bekijk de trailer

 

Let’s start a revolution sitting still..!

Op 17 september hield ik een praatje op TedX Arnhem, over de BetekenisRevolutie. Geweldig georganiseerd door louter vrijwilligers. Wat een warmte en sfeer creëerden die. Met plezier nam ik daarom alle beperkingen van de Amerikaanse moederorganisatie voor lief: spreken in het Engels en mijn verhaal inperken tot precies 15 minuten.. Dat is best even doorpraten. Mensen die willen zien hoe dat gaat, kunnen nu op Youtube kijken, link hieronder.
In mijn verhaal – het begint wat plompverloren doordat de eerste drie zinnen verloren zijn gegaan – vertel ik hoe we op level 3 zijn aangekomen. We hebben goden en koningen geknecht, autoriteiten bevochten. Gefeliciteerd, we zijn eindelijk het centrum van ons eigen universum. Wat nu? Dat blijkt nog flink moeilijk voor veel mensen. Betekenis is een spier, je moet hem trainen. Hoe? Dat vertel ik in de video. Je mag je misschien een druppel op een gloeiende plaat voelen, wat als jouw druppel precies valt waar die nodig is?
The Revolution of Meaning needs You! Join..!

Oude lentes

Hoe vaak heb ik het ondertussen niet verkondigd, vanaf publicatie van De Seizoenen van de Tijdgeest. Eerst zei ik dat we ergens in 2011 de start van een lentetijdgeest mee zouden maken. Vanaf die tijd geef ik de voorbeelden die een dergelijke lente waarmaken: Occupy, Arabische Lente, studentenopstanden, de start van vele nieuwe coöperaties en burgerinitiatieven, etc, etc. En dan laat ik nog eens wat filmpjes zien die uit voorgaande lentetijdgeesten komen. Dan zie je langzaam de ogen anders gaan staan. Mensen beginnen een bepaalde energie te herkennen. Jij ook? Bekijk anders eens wat lentevoorbeelden..