Dag 2020. Welkom 2021

Een nieuw jaar. 2020 was natuurlijk een nogal atypisch jaar. Twee-en-een-halve maand lang was ik op pad met mijn presentatie over de tiende – en laatste – Trendrede. Tijdens een lezing in Brabant kwam er nieuws binnen over een mogelijke lockdown. En de dag daarna was alles anders. Bijzonder om mee te maken. Gelukkig heb ik mijn werk nooit beperkt tot lezingen en workshops. Er is altijd nog het strategische werk – en dit jaar vooral veel schrijfwerk. Zo schreef ik in het najaar voor de provincie Gelderland een boekje over hun bijzondere werkwijze, zo bijzonder dat ze al eerder genomineerd werden als overheidsorganisatie van het jaar. Een identiteitsdocument zou je het kunnen noemen. Over hun betekenis – en hoe ze die met zijn allen creëren. Dat is dan weer mijn drijfveer: anderen inspireren en helpen met hun betekenis.

Ik kan het iedere organisatie aanbevelen: zo af en toe weer eens nadenken over wie je bent, hoe je wilt werken en vooral ook waarom je werk er is. Niets is vanzelfsprekend in het leven, dat hebben we in 2020 wel geleerd. Bestaan is bijzonder. Daar staan we in 2021 vaker bij stil, kan ik ook zonder nieuwe Trendrede wel zeggen. Zingevingsfitness, noem ik dat altijd. Ik wens het ook jou toe. Maak er een mooi jaar van!