Tien jaar Trendrede – Tien Trendredes.

In 2010 kwam ik op het idee om een aantal toekomstdenkers bijeen te brengen om gezamenlijk de grote lijnen van maatschappelijke verandering te schetsen. Ik belde rond en vrijwel iedereen wilde meteen meewerken. Tussen al het crisisnieuws wilden we mensen de positieve ontwikkelingslijnen aanbieden. De Trendrede was dan ook altijd positief van karakter. Hoewel de belemmeringen ook aan bod kwamen, beschreven we toch vooral de mogelijke oplossingsrichtingen voor hedendaagse problemen.

En wat een plezier hadden we, tijdens de voorbereidingen. Is er iets bevredigender dan met vakgenoten te brainstormen, lijnen te vinden, onderwerpen uit te diepen, verder te reiken dan ieder ooit in zijn eentje zou kunnen komen? Ik heb gedurende die tien jaar in ieder geval menig geluksmoment ervaren. Doen wat je goed kunt, mensen daarmee inspireren en aanmoedigen, dat geeft een diep gevoel van tevredenheid, van betekenis.

Want de Trendrede bleek te voorzien in een behoefte, vooral bij maatschappelijke organisaties, scholen, overheden en maatschappelijk betrokken bedrijven. Een fijne groep mensen verzamelde zich de eerste keer in Seats2Meet in Utrecht. Aandachtig luisterden ze, stelden vragen, praatten mee. Vanaf de vijfde keer verhuisden we naar de grote zaal van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, die altijd bomvol zat. Na tien jaar besloot ik te stoppen en ook de andere Trendredenaren wilden daarna niet door. Even dan… Een jaar later besloot een kleinere groep alsnog een nieuwe Trendrede te schrijven. Die vind je hier: www.trendrede.com

Ben je nieuwsgierig naar een bepaalde Trendrede? Hieronder vind je ze alle tien, beginnend bij de laatste, die ik in 2010 als de laatste presenteerde. Je kunt ze online lezen, maar downloaden mag ook.

Het is tijd om weer andere dingen te doen. Maar de maatschappij volg ik nog actief, want mensen en verandering, hoe ze ermee omgaan en hoe dat kan verbeteren, dat is echt wel mijn ding. Stil zitten doe ik zeker niet… De toekomst komt in golven, we creëren ze zelf. Lees en raak geïnspireerd.