Seizoenen van de Tijdgeest

“Wie af en toe even terug kijkt, kan beter vooruit zien.”

De Seizoenen van de Tijdgeest’ koppelt terugblik aan vooruitzicht. Zo om de 5 à 6 jaar slaat de tijdgeest om. Ook in trends wisselen lente, zomer, herfst en winter elkaar af. Zodat we na ongeveer 25 jaar een volledige cyclus hebben afgewerkt. Toen het boek in 2009 uitkwam zaten we midden in een winterse periode en keken mensen me vaak vreemd aan als ik aankondigde dat er vanzelf weer roering en roep om vernieuwing zou komen in de maatschappij. Terugkijken en nostalgie waren nogal in de mode rond die tijd. Orde en regelmaat, dat hadden we nodig! Zero tolerance! Nu komen mensen tijdens lezingen met het ene na het andere voorbeeld aanzetten. Studentenprotest of #metoo, lokale initiatieven, milieu-initiatieven, blacklivesmatter of bozewittemannen, het broeit overal in Nederland. Zero tolerance? Nee, joh, we moeten mensen juist een beetje meer ruimte geven. Het is duidelijk lente in de tijdgeest. Meer weten, voorbeelden zien? Ik spreek graag over de Seizoenen, en illustreer mijn verhaal dan met allerlei nostalgische fragmenten uit muziek, film, media en politiek – en een vooruitblik natuurlijk.

Ben je benieuwd en lees je graag over trends, muziek, film, kunst? Het boek is nu voor 15 euro te bestellen. En, speciaal voor de kerstdagen, stuur ik je nu tijdelijk De Seizoenen van de Tijdgeest op, samen met Het Matje, voor in totaal 25 euro. Dat is een lekkere korting voor veel leesplezier. Stuur me een mail als je van de aanbieding gebruik wilt maken.

Een tijd lang hield ik een speciale site over het boek bij, waar ik regelmatig updates gaf, wanneer ik iets in de media tegenkwam dat past bij het thema. De laatste tijd publiceer ik liever op mijn eigen site, maar er staan nog zeker een aantal leuke posts op voor de liefhebber. Eén ding is helder. In een lenteperiode duiken overal nieuwe toetreders op, die innovatieve oplossingen bedenken voor oude problemen, taboes gaan op de schop en er is een naarstig zoeken gaande naar nieuwe betekenis binnen de samenleving. Ook binnen jouw organisatie? Boek een presentatie en laat je inspireren..! Wil je een paar pagina’s bekijken voordat je snel naar je mail gaat om het te bestellen? Kijk dan hier.

seizoenenvandetijdsgeestLR-1shapeimage_1-1