Maandag 7 maart begeleidde ik het eerste BouwGesprek, een experiment waarbij we het gedachtegoed van de TrendRede meer naar de praktijk willen trekken. Daarin roepen we 2016 uit tot het jaar van het BouwGesprek. De tijdgeest is rijp voor stappen: overal in het land, binnen organisaties en overheden, vertellen leidinggevenden me dat ze ‘bewust onbekwaam’ zijn: ze weten dat het bestaande niet goed meer werkt, maar twijfelen over de te kiezen vernieuwingsrichting.
Voorbeelden van vernieuwende experimenten zijn er reeds voldoende. Alleen bereiken de verhalen niet iedereen – en weten we niet altijd hoe ze werken. Als TrendRedenaren willen we graag een bijdrage leveren, de dam verlagen zodat meer mensen in de praktijk de stap durven nemen. Maandag namen we daarom ‘het leren van de toekomst’ onder de loep. Wat zijn de fundamenten van dat leren? Het werd een mooie bijeenkomst, mede door de opzet. Géén debat. Daarover is de TrendRede duidelijk. Het debat is dood. Het laatste wat we nodig hebben is om de kloof tussen verschillende ideeën verder te vergroten. We zochten de verbinding met elkaars ideeën en gedachten, probeerden ze te clusteren en daarna te verdiepen, om zo tot fundamentele bouwstenen te komen. Wat kwam zoal voorbij? ‘De uniciteit, de verbinding en de veranderende maatschappij’, ‘het tijdloze leren’, ‘het vinden van toekomstige structuren – of juist niet.’ In twee uur tijd kwam veel voorbij, de implicaties bijvoorbeeld, maar ook de barrières (angst, altijd weer angst..) en de voorbeelden (lef, ja, steeds weer lef..) en wat je nodig hebt om de overtuigingskracht in jezelf en je organisatie te vinden. Wat duidelijk is: er over spreken helpt.
De resultaten van het eerste BouwGesprek kun je volgen op de Facebookpagina die in het leven is geroepen om de verbinding vast te houden. In een gesprek van twee uur kun je natuurlijk niet ‘even de toekomst’ bepalen. Maar je kunt elkaar wel inspireren met voorbeelden, gedachten, reacties en onverwachte nieuwe invalshoeken. We hebben het andere in de ander nodig om vooruit te komen. Een BouwGesprek is een manier om ons te verbinden aan dat andere. In mei is het volgende BouwGesprek, dan over ZORG.